torsdag den 20. august 2015

Valg af vin til tapas

Står du og skal købe vin ind til tapas, men er usikker på hvilken en der vil fungere bedst? Her på Onlineportalen vil vi skrive lidt om, hvad der kendetegner en god vin til tapas, så du på den måde nemmere kan vælge den rigtige vin.


Forslag til en god vin til tapas


Der kan være mange forskellige vine at vælge imellem, når det kommer til tapas, og her vil vi prøve at uddybe, hvad de forskellige vine gør til netop det.

Hvidvin
Der er mange der ikke er helt med på at vælge hvidvin, når det kommer til tapas, hvor imod andre mener, at det er det eneste rigtige at gøre. Her kan en tysk Auslese være en god bud, da den hvide vin passer godt til ost, fisk og røgvarer. Hvis du vælger hvidvin, så server den gerne direkte ud af køleskabet.

Rødvin
Hvis du skal vælge en rødvin til din tapas, så vil de fleste nok foretrække en Cotes du Rhone fra syden. Her kan en Spätburgunger også være et godt bud. Rødvin er især god hvis retterne er meget proteinrige. Server den gerne ved 12-14 grader.

Sherry
Tapas stammer fra Spanien, og blev oprindeligt lavet som et "låg" (altså tilbehør) til den vin der blev drukket. Nogle mener derfor, at det naturlige valg vil falde på sherry. Dog ikke den søde og støvede flaske fra gemmerne, men den som spanierne selv drikker som f.eks. Manzanilla eller Fino sherry.
Disse to er tørre, træagtige og lyse, og har næsten intet indhold af sukker eller syre. De matcher derfor rigtig godt forskellighederne på et tapasbord. Hvis der ønskes en lidt stærkere sherry, så kan Amontillado være et godt bud, og især til mad der er lidt stærkere.

Mousserende vin
Det er ikke alle der bryder som om sherry, og derfor kan en spansk boblevin som Cava eller en anden mousserende vin være et godt valg. Den skaber en god balance mellem den diskrete sødme og friske syre der forekommer i tapasretter. Denne drik er dejlig let og især god til det høje saltindhold i oste, tørrede pølser og skinker.


Andre gode råd til valg af vin til tapas

Der er nogle generelle råd, som er gode at have med når du vælger din tapasvin.

- Vælg hellere en vin der er for let end for tung.

- De mange små retter lægger op til en uformel situation, og vinen må gerne være ligeledes; hellere end frisk, frugtig, billig og ung vin end en moden, diskret og dyr vin.

- Undgå alt for søde vine. Den kan måske gå godt til skaldyr og nogle oste, men mange lettere og salte rette vil den ikke være god til.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar