fredag den 17. juni 2016

Smokingens historie

Smokingens historie
Smokingen er måske i dag bedst kendt som det sæt tøj, James Bond altid ser godt ud i. Men sættet har fandtes i meget længere tid, end siden de første actionfilm med den velklædte spion.

Der er forskellige historier om, hvem der første gang iførte sig smokingen og hvordan beklædningen har udviklet sig. Vi ser på den interessante forhistorie.

Smokingen kom i 1800-tallet

En af historierne omkring, hvornår smokingen opstod, er en historie om, hvornår den første smoking jakke, der senere blev til smoking jakken, blev gået med. En version er, at prinsen af Wales i 1865 bestilte jakken hos skrædderen Henry Poole, ifølge Historienet.

Den var tiltænkt til at slappe af i efter de royale pligter, men senere ændrede jakken sig fra at være afslappende til formel. Uanset hvem der bestilte den første jakke, så er der ikke tvivl om, at smokingen blomstrede frem i 1800-tallet.

Desuden er der flere kilder, der mener, at det netop var Henry Poole, der var skrædderen bag opfindelsen. I USA er historien om den første smoking, at det var en tobaksarving Grisworld Lorrilard og hans venner i klubben New Yorks Tuxedo Club, der bar, hvad der på amerikansk kaldes en tuxedo, i 1886.

Han var også gået til Henry Poole, hvilket understreger, at det netop er ham, der er smokingens første skrædder.

Særlig populært i England og USA

Det er især i Englang og USA, at smokingen er populær og har været det, siden den kom frem. I England bryster de sig med at være landet bag skrædderen Henry Poole, hvorimod USA har flere historier og gamle klubber, der drejer sig om netop denne beklædning.

Navnet smoking kommer fra, at jakken, der bruges her til, oprindeligt blev brugt til at ryge i. I dag er der stadig mange, der ifører sig sættet, også her hjemme i Danmark. Blandt andet er det et populært valg til bryllupper og til gallafester.

Den mest populære udgave består af en sort jakke og sorte bukser med en tilhørende sort butterfly. Skjorten er altid hvid, også selvom man vælger en smoking i andre farver, der er mere utraditionelle. Op gennem 1900-tallet blev der nemlig mere udbredt med eksempelvis hvide designs eller røde og blå. De hvide udgaver er mest populære syd på, hvor det er varmere end her i norden.

Skræddersyede jakkesæt og smokings

Et er forhistorien, noget andet er nutiden, for selvom grundlæggeren var skrædder er det ikke fordi det er særligt udbredt med skræddersyede smokings. Ligesom man ellers kender det fra jakkesættet.

I dagens Danmark er smokingen blevet en ekstraordinær beklædningsform, man ifører sig til bryllupper eller ekstra fine nytårsfester. Det er ikke hverdagskost og på arbejdspladsen, er det i højere grad jakkesæt som danskerne bærer.

Og her vil der vanen tro være markant forskel på om du køber jakkesættet færdigt eller får det skræddersyet efter din krop, for den optimale pasform. På mange måder kan et skræddersyet jakkesæt faktisk sidde flottere på dig, end en smoking. Du kan se de forskellige gode grunde til at vælge et skræddersyet jakkesæt på denne side.

Tilbage står en mangeårig historie der startede i England og som siden er blevet hvermandseje i store dele af den Vestlige verden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar